Problem med äkta hussvamp

Många svenskar har problem med äkta hussvamp, men hur avgör man om det är äkta hussvamp man har från till exempel mossa, fukt och mögel? Vad är då skillnaden mellan de olika angreppen som man kan få på sitt hus. Vi väljer att förklara hur den äkta hussvampen fungerar.

Äkta hussvamp

Det första som man bör veta om äkta hussvamp är att det är den absolut farligaste formen av angrepp som man kan få i sitt hem. Den äkta hussvampen angriper träet eller virket i ett hus. Det som gör den så farlig är att den själv kan dra till sig fukt till träet och skapa den perfekta miljön för att växa, och när den växer så växer den väldigt snabbt. Den optimala miljön är runt 30 % fuktighetsnivå i virket och runt 20 grader varmt och då kan den växa upp till 5-6 mm per dygn.

Den äkta hussvampen arbetar genom att äta och bryta ner cellulosan i virket som torkar ut och detta bildar som ett rutmönster i träet och det enda som blir kvar är som små kuber av trä i själva träet, och slutligen så vittrar virket sönder i bitar.

I början av angreppet så växer den äkta hussvampen som en vit hinna, eller mycel som det kallas, över och inuti på träet. Som kuriosa så kallas den äkta hussvampen för ”den gråtande” på latin från dess namn serpula lacryman. Detta beror på att den äkta hussvampen i fuktiga miljöer avger vattendroppar. Efter ett tag så övergår färgen till en gulgrå form av hinna. I denna hinna bildas som små strängar som sedan används för att sprida sig snabbare. Dessa strängar behöver inte ens ha kontakt med trä som de kan få energi ifrån, utan de kan löpa över andra material som tegel eller sten och på sätt länka samman två separata träytor.

Det finns ett par sätt som man kan känna igen ett angrepp från äkta hussvamp:

– Träet som blivit angripet bildar som ett rutmönster då träet spricker när hussvampen äter cellulosan.
– Hussvampen släpper ifrån sig sporer som är ser ut som ett brunt, väldigt finmalt, damm eller pulver som lägger sig ovanpå allt som befinner sig i dess väg när det separeras från svampen.
– När äkta hussvampen går över i sin gulgråa form så kan det väldigt lätt förväxlas med mögel eller till och med spindelväv
– Om äkta hussvamp får växa under flera år så bildas så kallade fruktkroppar och det är dessa som sedan släpper ifrån sig sporerna som nämns ovan.

Vad kan man göra för att förebygga angrepp från äkta hussvamp?

En av de fundamentala faktorerna för att äkta hussvamp ska kunna växa är att den befinner sig i en fuktig miljö. Detta kan bero på många olika faktorer, men de vanligaste är felaktig isolering, felaktigt utformad ventilation och en vattenskada som inte tagit om hand på rätt sätt. Man bör se till att:

– Förebygga svamp, mögel, alger och andra påväxter genom att behandla vind o källare med Tvärstopp
– Syna sin krypgrund så att den är torr
– Se till att hängrännorna leder bort vattnet från husgrunden
– Undvika att förvara tidningar, plast och trä direkt på golv i källare eller dylikt
– Vatten inte kan komma in via sin skorsten med hjälp av till exempel en huv
– Inte bygga igen grund, kattvind eller källartrappor då detta skapar tajta utrymmen där fukt kan ansamlas och skapa en miljö där äkta hussvamp kan växa.