Mögel i badrum – ett vanligt problem

Det är inte ovanligt med mögel i badrum. Detta har sin grund i att allt som mögel vill ha för att växa nästan alltid finns i ett helt vanligt badrum, om det är ostädat. Mögel trivs där fukt finns och växer gärna till sig i olika skrymslen och vrår, där städningen kanske inte alltid är den mest grundliga. Därför är badrum, liksom dåligt ventilerade källare och vindar perfekta ställen för mögel.

I badrum finns det också ofta gott om hudavlagringar och tvålrester i avloppsbrunnen i fogarna i kaklet. Det är sånt som mögel tycker om att äta. Ofta känner man en dålig lukt i samband med att badrummet, eller vilket utrymme det nu än må vara, drabbas av mögel. Man kan lättast beskriva lukten som unken och att om man någonsin har känt den så vet man precis vad det rör sig om när man känner den igen.

I badrum växer möglet gärna på kakel eller liknande släta material, eller i fogarna, förutom i alla skrymslen och vrån. Man kan se mögel som små svarta prickar, så kallat svartmögel. Detta kan vara ganska svårt att få bort, då fläckarna gärna missfärgar kaklet, eller vad det än sitter på.

För att få bort små mögelfläckar på kakel och i fogar kan man använda sig av diskmedel, tvättmedel eller något annat rengöringsmedel och gno ordentligt på fläckarna. Avsluta med ättika för att förhindra att möglet återvänder med detsamma. Man kan också använda sig av klorin, men ge akt på att det är mycket miljöfarligt! Det dödar dock av möglet ordentligt.

Om man har större problem med mögel i sitt badrum så bör man fundera på varför och åtgärda eventuella bristande ventilationer eller dylikt samtidigt som man dödar av möglet för att inte få tillbaka det direkt. Man bör också se över golv och väggar så att det inte finns sprickor som låter möglet tränga in i väggen och få fäste där man inte lätt kan ta bort det.

Det absolut bästa sättet att bli av med mögel är att ta bort de angripna delarna och ersätta det med nytt material. Det tar inte bara hand om själva mögelsvampen utan även de hälsovådliga sporerna och gaserna som mögel avger, vilka ger både dålig lukt och kan orsaka irritation och symptomutveckling hos de som vistas i miljön.

Mögelsanering kan ske på andra sätt också, ett av dem är så kallad fogging. Det krävs då en speciell apparat som hettar upp det mögeldödande medlet så att det förångas. Ångorna har lättare att tränga in i material och nå svåråtkomliga utrymmen än när man bara stryker på ett likadant medel. Man bör inte vistas i rummet när man utför sanering på detta sätt eftersom ångorna ofta är giftiga även för både människor och djur, inte bara mögel.

Just när det gäller badrum är det viktigt att man håller rent för att man inte ska få mögel eller annan mikrobiell påväxt. Det är därför en god idé när man bygger badrum att se till så att det är lättstädat, även under badkaret. Alla ytor skyddas med Fulstopp eller ännu hellre med Tvärstopp. Rent och bra ventilation är alltså grundläggande för att slippa mögel i badrum.